top of page

Kaip įveikti darbo pokalbių baimę?


Nerimauti dėl darbo pokalbio yra normalu. Tačiau kaip suvaldyti tą nerimą, kad jis nepakištų kojos darbo pokalbio metu?


Pasiruoškite darbo pokalbiui iš anksto

Geriausias būdas įveikti nerimą yra pasiruošimas ir priminimas sau, jog tam tikras nerimas stresinėje situacijoje yra normalu.


Nusiteikimas darbo pokalbiui ir galvojimas apie jį pozityviai, pavyzdžiui, kaip norėtumėte, jog jis praeitų, gali suteikti daugiau pasitikėjimo savimi, o pasitikėjimas savimi padės jums kontroliuoti situaciją labiau.


Galvokite apie teigiamus dalykus

Darbo paieškos gali būti varginančios ir nemalonios, kas neretai nuteikia negatyviai ar sukelia dar daugiau streso prieš kiekvieną pokalbį, jei iki šiol jums nesisekė. Tačiau net ir sėkmingiausi nuolat susiduria su atmetimais ir nemaloniomis patirtimis.


Negatyvus požiūris ir nusiteikimas, jog ir nepasiseks lengvai gali atsispindėti ir jūsų nuotaikoje ar elgesyje pokalbio metu. Dar daugiau, tai gali trukdyti jums išryškinti savo privalumus ir juos gerai išreikšti pokalbio metu.


Praktikuokitės namies

Nors darbo pokalbiai yra nenuspėjami, tačiau pasiruošimas iš anksto gali stipriai įtakoti jūsų gebėjimą aiškiai ir tinkamai pristatyti save potencialiam darbdaviui. Praktikuokitės namie prieš veidrodį ar su artimu žmogumi dabro pokalbį, pabandykite pasirašyti esminius dalykus, kuriuos norėtumėte pabrėžti, pasirašykite atsakymus į dažniausiai užduodamus klausimus dabro pokalbio metu. Tai padės net ir stresinėje situacijoje lengviau atrasti tinkamus žodžius. Galbūt neprisiminsite žodis į žodį to, ką praktikavote namie, tačiau tai tikrai pagerins jūsų savęs prisistatymą darbo pokalbio metu.


Nepamirškite kvėpuoti

Kartais susidūrę su stresine situacija mes supanikuojame, o kartu supanikuoja ir mūsų kūnas - mes pamirštame kvėpuoti. Galbūt atrodo absurdiškas dalykas, tačiau darbo pokalbio metu, jei jausite jog trūksta oro, nerimas tik kyla ar nerandate žodžiu - tiesiog priminkite sau, kad turite kvėpuoti. Kvėpavimo reguliavimas ne tik mažina kylantė nerimą, bet ir duoda akimirką apmąstyti, ką norėtumėte pasakyti, rasti tinkamus žodžius mintims išreikšti.


Galiausiai, jei nepasisekė vienas ar kitas dabro pokalbis - nenusiminkite. Neretai sėkmė laukia, kai mažiausiai tikimės, o nesėkmingi darbo pokalbiai gali būti puiki galimybė mokytis iš ankstesnių klaidų.

 

Mūsų Centras siūlo psichosocialinę pagalbą asmenims patiriantiems sunkumų įsidarbinant. Įgyvendindami Klaipėdos miesto savivaldybės inicijuotą Socialinę atskirtį patiriančių asmenų integracijos į darbo rinką projektą, siūlome miesto gyventojams registruotis į individualias konsultacijas dėl efektyvios darbo paieškos.


Projektas finansuojamas iš Klaipėdos miesto savivaldybės lėšų.

bottom of page