top of page

Kaip tinkamai pasiruošti CV?

CV (Curriculum Vitae) gali būti nemažas iššūkis, ypač jei to netenka daryti dažnai ar paskutinis jūsų rengtas CV buvo prieš keletą metų. Nesvarbu, ar turite daug patirties, ar mažai rašant CV svarbu yra ne tik pats turinys, bet ir jo pateikimas.


Rašydami CV orientuokitės į konkretų darbą ar pareigas, kurioms pretenduojate.

Neretai žmonės rašydami CV stengiasi sudėti kiek įmanoma daugiau informacijos, net ir tą, kuri nėra aktuali bei tokį parengtą gyvenimo ir darbo aprašymą teikia visoms darbovietėms nepriklausomai nuo siūlomų pareigų. Tačiau toks sprendimas, kuris gali atrodyti ganėtinai patogus, nėra naudingas Jums patiems. Rašant CV pirmiausia svarbu akcentuoti Jūsų darbo ir gyvenimo patirtį, kuri siejasi su pareigomis ar sritimi, į kurią siekiate patekti. Jeigu Jūs ieškote darbo kaip IT specialistas, darbo patirtis dirbant virtuvėje, bare ar kitoje nesusijusioje srityje nelabai gelbės.


Pabrėžkite savo stipriąsias savybes

CV turi atspindėti Jūsų gebėjimus, savybes, kurios pasitarnautų Jums tam tikrose pareigose. Tai gali atrodyti nelengvas iššūkis išvardinti savo pozityvias, geriausias savybes, tačiau neabejotinai kiekvienas jų turime, tereikia leisti sau jas pamatyti. Pagalvokite gerai, kokios savybes Jums labiausiai pasitarnauja kasdieniame gyvenime ar galbūt padėjo Jūsų ankstesnėse darbo pareigose? Galbūt esate kūrybiškas ar punktualus, o gal gebate puikiai susitvarktyi su stresinėmis, netikėtomis situacijomis. Įvardinkite visą tai, ką atpažįstate, ir nebijokite save pristatyti drąsiai ir pasitikinčiai - tai tikrai sustiprins Jūsų CV.


Paruoškite tvarkingą CV

Rašant CV, svarbu ne tik informacija, kurią į jį dedate, bet ir tai, kaip atrodo pats CV. Pirmas įspūdis yra labai svarbus, kuris nuteikia darbdavį ir gali daryti įtaką, kaip jis vertins ir pačią pateiktą informaciją. Parengti tvarkingą CV gali padėti pavyzdžiai, kurių lengvai atrasite internete. O taip pat galite rasti ir tam skirtų, puslapių, kurie padės susikurti norimą CV stilių, kuris suteiks Jūsų gyvenimo ir darbo aprašymui profesionalumo.

Keletas tokių puslapių:

Tvarkingam CV svarbu pateikti:


  • Jūsų nuotrauką, kuri būtų profesionali.

  • Gyvenimo aprašymą, kurio apimtis būtų apie 100 žodžių.

  • Įgytą išsilavinimą, išdėstytą eilės tvarka.

  • Ankstesnę darbo patirtį, pradedant paskutiniąja, kurią turėjote.

  • Jei turėjote daugybę darbo patirties skirtingose vietose, atsirinkite tą, kuri labiausiai artima Jūsų pretenduojamai darbo vietai.

  • Jūsų stipriąsias savybes. Būkite sąžiningi su savimi ir tais, kurie skaitys Jūsų CV - įvardinktie tas savybes, tačiau nenuvertinkite savęs. (Pvz. Gebėjimas dirbti komandinį darbą, lyderystė, gebėjimas atlikti kelis darbus vienu metu, operatyvumas, kūrybiškumas, kritinis mąstymas ir t.t.).

  • Paminėkite savo kompiuterinio raštingumo žinias ( Word, Powerpoint, Excel. Photoshop išmanymas).

  • Jei dalyvavote mokymuose, seminaruose ar turite kokių gebėjimų - būtinai tai įvardinkite! (Pvz. Mokymų sertifikatai, kūrybinis rašymas, internetinių svetainių, puslapių kūrimas, grafinio dizaino žinios).

  • Nepamirškite paminėti kalbų, kurias mokate bei įvardinti kalbos žinių lygį. Net jei Jūsų tam tikros kalbos žinios yra silpnos, vis tiek įvardinkite, nurodydami lygį (A1-C2). Kiekvienos kalbos supratimas pridės vertės prie Jūsų CV.


 

Mūsų Centras siūlo psichosocialinę pagalbą asmenims patiriantiems sunkumų įsidarbinant. Įgyvendindami Klaipėdos miesto savivaldybės inicijuotą Socialinę atskirtį patiriančių asmenų integracijos į darbo rinką projektą, siūlome miesto gyventojams registruotis į individualias konsultacijas dėl efektyvios darbo paieškos.


Projektas finansuojamas iš Klaipėdos miesto savivaldybės lėšų.

bottom of page